Bars Teknik Yapı Kimyasal

Çimentolu Su Yalıtımı

Bu yöntem en kolayıdır çünkü malzemeler duvarcılık ürünü tedarikçilerinden kolaylıkla temin edilebilir. Ayrıca tuvalet gibi iç ıslak hacimlerde karıştırılıp uygulanması kolaydır. Ancak bu yöntem hava koşullarına ve güneş ışığına maruz kalmadığı için kontrat ve genişleme sürecinden geçmez. Köprüler, barajlar, kanalizasyon ve su arıtma tesisleri ve tünellerde olduğu gibi su geçirmez bir güverte kaplaması için çimentolu su yalıtımı yöntemi kullanılabilir.

Bu tip kaplamada, rulo, sprey veya mala ile uygulanan birkaç son kat astar kullanılır. Çimento esaslı su yalıtımı ile karşılaştırıldığında, bu daha fazla esneklik sunar. Bunun nedeni, sıvı kürlendiğinde duvarınızda lastiksi bir kaplamaya dönüşmesidir. Nitekim bu yöntemin uzama özellikleri yüzde 280’e kadar ulaşacaktır. Bununla birlikte, üreticinin sıvı su yalıtımı uygulamak için kullandığı polimer tipine bağlı olacaktır. Bir bina yapısını su geçirmez hale getirmenin bir başka yolu da bitümlü kaplamadır. Polimer kalitesi ve güçlendirilmiş fiber özellikleri, esneklik ve suya karşı koruma sağlar. Bu yöntem aynı zamanda beton temellerde mükemmel olan asfalt kaplama olarak da adlandırılır. Ancak bu tip kaplama seçeneğindeki bitüm esaslı malzemeler güneş ışığına maruz kaldığında uygun olmayabilir.

Bunun nedeni, uzun vadede kırılgan ve kırılgan hale gelmesidir. Akrilik veya poliüretan bazlı polimerler gibi daha esnek malzemeler kullanarak değiştirebilirsiniz. Su geçirmez bir kaplama tercih ederseniz, kanıtlanmış performansı nedeniyle düşük eğimli çatılar için kullanıldığı için bu yöntemi seçebilirsiniz. Asfalt, dolgu maddesi ve polimerlerin bileşimi nedeniyle kendinden yapışkanlıdır. Ayrıca, yapışmayı iyileştirmek için eklenen bazı yağlar ve reçineler de vardır.

Ayrıca membran üzerinde örtülü ve açıkta bulunan torç tiplerine sahiptir. Açıkta kalan tip, mineral granül agrega nedeniyle hava koşullarına maruz kalma sürecinin aşınmasına ve yıpranmasına dayanabilir.

Poliüretan Likit Membran Su Yalıtımı

Su yalıtımının başka bir biçimi, biraz pahalı bir seçenek olan poliüretan sıvı membrandır. Temel olarak düz çatı alanlarında ve hava koşullarına maruz kalan alanlarda kullanılır. Bununla birlikte, bu tür su yalıtımı oldukça esnektir ancak poliüretan nem içeriğine karşı oldukça hassastır. Bu nedenle, bu yöntemi uyguladığınızda, beton levhayı nem içeriği açısından değerlendirdiğinizden emin olun. Aksi takdirde, zamanla membranların bağlarının kopması veya soyulmasının meydana geldiğini fark edeceksiniz. Genel olarak, banyo ve mutfak, bodrum, balkonlar, teraslar, yeşil çatılar, yüzme havuzları, duvarlar ve su depoları gibi su geçirmezlik gerektiren binanın etrafındaki herhangi bir alanı kontrol edebilirsiniz.

Böylece, herhangi bir özel ortamda hangi tip su yalıtım yönteminin uygulanabileceğini belirleyebilirsiniz. Ayrıca yaptığınız şeyin doğru olduğundan emin olmak için profesyonellere başvurabilirsiniz. Su yalıtımı, belirli koşullar altında sudan nispeten etkilenmeyecek veya su girişine direnecek şekilde bir nesneyi veya yapıyı su geçirmez veya suya dayanıklı hale getirme işlemidir. Bu tür eşyalar ıslak ortamlarda veya su altında belirli derinliklerde kullanılabilir. Suya dayanıklılık ve su geçirmezlik, genellikle suyun sıvı halde ve muhtemelen basınç altında nüfuz etmesi anlamına gelirken, nem geçirmezlik, neme veya neme karşı direnci ifade eder. 

Poliüretanlar

Poliüretanlar, bir poliolün (molekül başına ikiden fazla reaktif hidroksil grubuna sahip bir alkol) bir diizosiyanat veya bir polimerik izosiyanat ile uygun katalizörler ve katkı maddeleri varlığında reaksiyona sokulmasıyla oluşturulur. Poliüretan üretmek için çeşitli diizosiyanatlar ve çok çeşitli polioller kullanılabildiğinden, özel uygulamaların ihtiyaçlarını karşılamak için geniş bir malzeme yelpazesi üretilebilir. Poliüretan (PUR ve PU), karbamat (üretan) bağlarıyla birleştirilen organik birimlerden oluşan bir polimerdir. Çoğu poliüretan, ısıtıldığında erimeyen termoset polimerler olsa da, termoplastik poliüretanlar da mevcuttur. Poliüretan polimerler geleneksel olarak ve en yaygın olarak bir di- veya triizosiyanatın bir poliol ile reaksiyona sokulmasıyla oluşturulur.

Poliüretanlar birbiri ardına polimerize olan iki tip monomer içerdiğinden, alternatif kopolimerler olarak sınıflandırılırlar. Poliüretanları yapmak için kullanılan hem izosiyanatlar hem de polioller, molekül başına ortalama olarak iki veya daha fazla fonksiyonel grup içerir. Poliüretanlar, yüksek dirençli köpük yuva, sert köpük yalıtım panelleri, mikro hücreli köpük contalar ve contalar, dayanıklı elastomerik tekerlekler ve lastikler (hız treni, yürüyen merdiven, alışveriş arabası, asansör ve kaykay tekerlekleri gibi), otomotiv süspansiyon burçlarının üretiminde kullanılır. , elektrikli saksı bileşikleri, yüksek performanslı yapıştırıcılar, yüzey kaplamaları ve dolgu macunları, sentetik elyaflar, halı altlığı, sert plastik parçalar vb. Bir poliüretan yapmak için ana bileşenler di- ve tri-izosiyanatlar ve poliollerdir. Polimerin işlenmesine yardımcı olmak veya polimerin özelliklerini değiştirmek için başka malzemeler eklenir.

Çimentolu Kaplama

Çimentolu kaplama, bileşenlerinden biri olarak Portland çimentosu içeren ve bir bağlayıcı tarafından yüzeyde tutulan bir kaplamayı ifade eder. Çimentolu bir kaplama, alt tabakalara korozyon direnci sağlar; örneğin, çelik bu pH aralığında daha düşük bir oranda korozyona uğradığı için metal/kaplama arayüzünde pH seviyesi 4.0’ın üzerinde tutularak çelik korozyondan korunur. Çimentolu kaplama, iki bileşenli, tiksotropik, çimentolu modifiye polimer kaplamadır. Bu kaplama hem betona hem de çeliğe yüksek yapışma sağlar. Bu kaplama, agresif asit gazlarının, nemin ve klorürlerin etkilerinden koruma sağlar ve ayrıca beton veya diğer yüzeyler üzerindeki kimyasal saldırılara karşı direnç gösterir. Bu kaplama, alt tabaka üzerinde oldukça elastik, sert ve alkali bir kaplama oluşturur. Çimentolu kaplama, sülfatla kirlenmiş zemin koşullarında betonu korur. Çimentolu kaplama, beton ve diğer mineral alt tabakaların iç ve dış yapısal su yalıtımı için kullanışlıdır. Ayrıca yer altı yapıları, çatılar ve güverteler için de kullanışlıdır. Çimento kaplama, otoyolları ve kıyı yapılarını klorür ortamından koruyabilir ve betonarmenin dayanıklılığını artırabilir.

EPDM kauçuk

EPDM kauçuk (etilen propilen dien monomer kauçuk), birçok uygulamada kullanılan bir sentetik kauçuk türüdür. EPDM, ASTM standardı D-1418 kapsamında bir M-Sınıfı kauçuktur; M sınıfı, polietilen tipinde doymuş bir zincire sahip elastomerleri içerir (M, daha doğru polimetilen teriminden türetilmiştir). EPDM, etilen, propilen ve kükürt vulkanizasyonu yoluyla çapraz bağlanmayı sağlayan bir dien komonomerinden yapılmıştır. EPDM’nin önceki akrabası, dien birimleri içermeyen ve yalnızca peroksitler gibi radikal yöntemler kullanılarak çapraz bağlanabilen EPR, etilen-propilen kauçuktur. EPDM kauçuklarının imalatında kullanılan dienler etiliden norbornen (ENB), disiklopentadien (DCPD) ve vinil norbornen (VNB)’dir. EPDM, tipik polietilen kristalliğinin oluşumunu azaltmak için ağırlıkça %45-85 propilenin kopolimerize edildiği polietilenden türetilir.

EPDM, daha yüksek etilen içeriklerinde etilen tipi kristal yapılara sahip yarı kristal bir malzemedir ve ağırlıkça %50’ye yaklaşan etilen içeriklerinde esasen amorf hale gelir. EPDM gibi doymuş polimer omurgalara sahip kauçuklar, doğal kauçuk, SBR veya polikloropren (Neopren) gibi doymamış kauçuklara göre ısıya, ışığa ve ozona karşı çok daha iyi dirence sahiptir. Bu nedenle EPDM, 150°C’ye kadar yüksek sıcaklıklara dayanıklı olacak şekilde formüle edilebilir ve uygun şekilde formüle edildiğinde, uzun yıllar veya on yıllar boyunca bozulmadan kullanılabilir. EPDM iyi bir düşük öfkeye sahiptir. Derece ve formülasyona bağlı olarak -40°C’ye kadar düşük sıcaklıklara elastik özelliklere sahip doğa özellikleri. Çoğu kauçukta olduğu gibi, EPDM her zaman karbon siyahı ve kalsiyum karbonat gibi dolgu maddeleri, parafinik yağlar gibi plastikleştiriciler ile birlikte kullanılır ve yalnızca çapraz bağlandığında faydalı kauçuksu özelliklere sahiptir. . Çapraz bağlama çoğunlukla kükürt ile vulkanizasyon yoluyla gerçekleşir, ancak aynı zamanda peroksitlerle (daha iyi ısı direnci için) veya fenolik reçinelerle de gerçekleştirilir. Elektron ışınları gibi yüksek enerjili radyasyon bazen köpük, tel ve kablo üretmek için kullanılır.

Zift

Bitümlü su yalıtım sistemleri, konut ve ticari binaları korumak için tasarlanmıştır. Bitüm (asfalt veya katranlı zift), oldukça yapışkan, viskoz ve su geçirmez organik sıvılardan oluşan karışık bir maddedir. Bu sistemler bazen çatı kaplama keçesi veya rulo çatı kaplama ürünleri şeklinde çatıları inşa etmek için kullanılır. Bitümün birincil kullanımı (%70), asfalt betonu oluşturmak için agrega parçacıkları ile karıştırılmış yapıştırıcı veya bağlayıcı olarak kullanıldığı yol yapımındadır. Diğer ana kullanım alanları, çatı kaplama keçesi üretimi ve düz çatıların sızdırmazlığı dahil olmak üzere bitümlü su yalıtım ürünleri içindir. Bitüm özellikleri sıcaklıkla değişir, bu da viskozitenin sıkıştırma işlemi sırasında parçacıklar arasında yağlama sağlayarak yeterli sıkıştırmaya izin verdiği belirli bir aralık olduğu anlamına gelir. Düşük sıcaklık agrega partiküllerinin hareket etmesini engeller ve istenilen yoğunluğun sağlanması mümkün değildir.

Tehlikeli bir arızayı önlemek için bunların hepsinin güvenilir bir şekilde su geçirmez olması gerekir. Tekneler, kanolar ve kayaklar söz konusu olduğunda bir sızıntının ölümcül olma potansiyeli vardır. Fiberglas, birkaç nedenden dolayı harika bir su yalıtım malzemesidir:

Kimyasallara karşı son derece yüksek bir dirence sahiptir, yani zamanla çürümez, küflenmez veya parçalanmaz, tekneler için mükemmeldir. Çok sert ve güçlüdür (çelik telden iki kat daha güçlüdür) ve esnemez veya büzülmez, yani hava koşullarındaki değişikliklere karşı savunmasız değildir ve soğuğa maruz kalmadan çatlamaz. Çok uyarlanabilir ve su geçirmezlik ihtiyacı olan hemen hemen her şeyin üzerine yapıştırılabilir.

Fiberglas, iç içe örülmüş cam elyaf şerit paspaslar ve bir plastik reçine bağlayıcı madde kombinasyonu sayesinde sertliğine ve yüksek kimyasal direncine ulaşır. Kürlendikten sonra son derece güçlüdür ve tamamen su geçirmezdir.

Benzer İçerik: Çatı Su Yalıtımı Nasıl Yapılır

Copyright © Bars Kimya. Tüm Web Sitesi Hakları Saklıdır.

× Size nasıl yardımcı olabiliriz?