Bars Teknik Yapı Kimyasal

Havuz İzolasyon Malzemesi

İnşaat projelerine havuz planları eklenirken havuz su yalıtımı nasıl yapılır, havuz yalıtım malzemeleri nelerdir, havuz yalıtım malzemeleri fiyatları nelerdir gibi soruların cevapları daha sık aranmaya başlandı. Havuz kullanımında suyun temizliği, pH değeri ve bakımı kadar havuzun su yalıtımı da çok önemli bir konudur. Havuz sistemleri su ile sürekli etkileşim halinde olduğundan havuz yalıtımının çok iyi yapılması gerekir.

 

Ayrıca havuzda sürekli bir su sirkülasyonu olduğu için havuzun yalıtımında kullanılacak malzemeler bu amaca özel olarak tasarlanmalıdır. Güçlü su yalıtımı sağlamalı, yosun gibi suyla temas eden yapılarda oluşabilecek biyolojik oluşumlardan etkilenmemelidir. Peki havuz yalıtım malzemeleri nelerdir? Bu konuyu bir sonraki başlıkta detaylı olarak inceleyelim.

 

Havuz Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?

 

Havuz yalıtım malzemeleri denilince akla ilk gelen su yalıtım kimyasallarıdır. Su yalıtım kimyasalları, havuz yapım aşamasındayken beton ile havuz zemini arasına uygulanan su geçirmez malzemelerdir. Bu malzemeler genellikle çimento esaslı su yalıtım malzemeleridir. Kimyasal formülü sayesinde şap ve seramik altında su geçirmez bir tabaka oluştururlar. Topraktaki kimyasallara, klora ve tuz çözeltilerine karşı da dayanıklıdırlar. Bu malzemeler esnek olmalıdır.

 

Seramik altı su yalıtımı tamamlandıktan sonra havuz yüzeyi seramik ile kaplanır. Havuzda su sirkülasyonunu sağlayan kanalların da su geçirmez hale getirilmesi gerekir. Aksi takdirde bu kanallardan geçen su zamanla su geçirmezlik sorunları, kireçlenme, paslanma gibi performans kayıplarına neden olabilir. Bu durumu önlemek için su teması ile şişen bantlar kullanılabilir. Bu su tutucu bantlar suyla temas ettiğinde şişer, betondaki çatlakları, gözenekleri ve kılcal boşlukları doldurur ve betonu su geçirmez hale getirir.

 

Yüzme Havuzlarının Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

 

Yüzme havuzlarının su yalıtımı profesyonel bir ekip tarafından yapılmalıdır. Çünkü ancak doğru malzeme seçimi ve uygun işçilik ile iyi yalıtılmış bir havuz elde edilebilir.Havuz inşaatına başlamadan önce beton zemin çimento esaslı su yalıtım malzemesi ile kaplanır. Bu malzeme su geçirmez özelliğinin yanında güçlü ve dayanıklı bir yapışma özelliğine sahip olmalıdır. Çünkü uygulanacağı beton yüzeye ve uygulanacak yüzeye iyi yapışması gerekir.

 

Çimento esaslı su yalıtım malzemesi uygulandıktan sonra havuz zemini seramik ile kaplanır. Bu aşamada su sirkülasyonunu sağlayan yapıların da su geçirmez olması gerektiği unutulmamalıdır. Sürekli su ile temas halinde olan basınçlı bir sistem olan bu yapıların su yalıtımı mutlaka su ile şişirme bandı kullanılarak tamamlanmalıdır.

 

Yalıtım, en genel tanımıyla yalıtım anlamına gelir. Su sızdırmazlığını önlemek için havuz yalıtımı yapılır. Havuzların iskeletini oluştururken yapılan beton, duvarlar, havuz köşelerindeki birleşim yerleri ve diğer malzemeler havuz suyunun sızmasını engelleyemez. Bu nedenle havuz izolasyonu önemli bir adımdır. Havuz yalıtım malzemesi olarak kullanılan malzemeler şunlardır; su yalıtım bandı, yalıtım tabakası, derz ve dolgu. Tüm bu malzemelerin kaliteli bir şekilde seçilmesi ve kaliteli bir işçilikle uygulanması havuzların hizmet ömrünü doğrudan etkileyen faktörler arasındadır.

 

Çimento Esaslı Yalıtım Malzemeleri

 

Çimento, kum, organik ve inorganik kimyasallar, silis esaslı malzemeler ve bazı katkı maddeleri içeren toz tipi bir bileşenin ikinci bir bileşen olan su veya özel bir sıvı ile karıştırılmasıyla kullanılan malzemelere çimento esaslı su yalıtım malzemeleri denir. Çimento esaslı yalıtım malzemelerinin ana hammaddesi çimentodur. Bazı malzemeler hazır olarak satılırken, bazı malzemeler birkaç aşamadan geçerek kullanılabilir hale getirilir. Örneğin su tıkama harcı ve su yalıtım harcı hazır olarak satılan yalıtım malzemeleri arasındadır. Derzler ve dolgular, kademeli olarak hazırlanan çimento esaslı yalıtım malzemelerinden bazılarıdır.

 

Poliüretan  Esaslı Yalıtım Malzemeleri

 

Solvent içeren, elastik, UV dayanımlı ve tek bileşenli malzemelere poliüretan esaslı yalıtım malzemeleri denir. Polimer grubunun bir üyesi olan poliüretan su, ses ve ısı yalıtımında sıklıkla kullanılmaktadır. Çok güvenilir bir yalıtım malzemesidir.

 

Havuz Yalıtımı Neden Önemlidir?

 

Havuz suyundaki kimyasallar, değişken hava koşulları ve benzeri etkenler havuz yapımında kullanılan malzemeleri zamanla aşındırır. Böylece olası tüm sızıntılarda havuz suyuna kir ve kanserojen maddeler karışabilir. İnsan sağlığını doğrudan etkileyen bu durum karşısında havuz izolasyonu büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle havuz için su yalıtım malzemesi kullanımı birinci sınıf kalite ve işçilikle yapılmalıdır.

 

Havuz Yalıtımı Nasıl Yapılır?

 

Havuz yalıtımı için su yalıtımında ilk adım, yüzeyin hazırlanmasıdır. Yüzey alanı inşaat sırasında biriken toz ve kirlerden temizlenmelidir. Daha sonra tüm köşe ve kenarlara yalıtım bandı yapıştırılmalıdır. Özellikle havuz köşelerinde bu işlem büyük önem taşımaktadır. Son olarak seçilen izolasyon malzemesi (havuzun tipine ve yapısına uygun çimento esaslı, poliüretan esaslı, poliüre esaslı ve alifatik poliüretan esaslı malzemelerden biri) iki kat halinde uygulanır. İlk kat tamamen kuruduktan sonra ikinci katın uygulanması gerekir. Yalıtım tamamen bittikten bir hafta sonra havuz tamamen su ile doldurularak deneme yapılmalıdır.

 

Benzer İçerik : Duvar Ses Yalıtım Malzemeleri

Copyright © Bars Kimya. Tüm Web Sitesi Hakları Saklıdır.

× Size nasıl yardımcı olabiliriz?