Bars Teknik Yapı Kimyasal

Isı Yalıtım Malzemeleri

Hangi yalıtım malzemesinin sizin için doğru olduğuna karar vermeden önce, göz önünde bulundurmanız gereken çeşitli şeyler vardır. 

Mineral Yün

Mineral yün, pek çok yalıtım türünü kapsar. Geri dönüştürülmüş camdan üretilen cam yünü veya bazalttan yapılmış bir tür yalıtım olan taş yünü anlamına gelebilir. Mineral yün, keçeler halinde veya gevşek bir malzeme olarak satın alınabilir. Çoğu mineral yün, onu yangına dayanıklı hale getirecek katkı maddelerine sahip değildir, bu da aşırı ısının mevcut olduğu durumlarda kullanımı zayıf hale getirir. Mineral yün, R-2.8 ile R-3.5 arasında değişen bir R değerine sahiptir. Mineral yün aslında birkaç farklı yalıtım türünü ifade eder. İlk olarak, geri dönüştürülmüş camdan üretilen cam yünü anlamına gelebilir. İkincisi, bazalttan yapılmış bir yalıtım türü olan taş yününe atıfta bulunabilir. Son olarak, çelik fabrikalarından çıkan cüruftan üretilen cüruf yünü anlamına gelebilir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki mineral yünün çoğunluğu aslında cüruf yünüdür.

Mineral yün, keçeler halinde veya gevşek bir malzeme olarak satın alınabilir. Çoğu mineral yün, onu yangına dayanıklı hale getirecek katkı maddelerine sahip değildir, bu da aşırı ısının mevcut olduğu durumlarda kullanımı zayıf hale getirir. Ancak, yanıcı değildir. Yangına daha dayanıklı diğer yalıtım biçimleriyle birlikte kullanıldığında, mineral yün kesinlikle geniş alanları yalıtmanın etkili bir yolu olabilir. Mineral yün R değeri aralığına sahiptir

Polistiren

Polistiren, mükemmel bir ses ve sıcaklık yalıtım malzemesi olan su geçirmez bir termoplastik köpüktür. Strafor olarak da bilinen genişletilmiş (EPS) ve ekstrüde (XEPS) olmak üzere iki tipte gelir. Daha maliyetli olan XEPS, R-5.5’lik bir R-değerine sahipken, EPS R-4’tür. Polistiren yalıtımı, başka hiçbir yalıtım türünün sahip olmadığı benzersiz bir pürüzsüz yüzeye sahiptir. Hem konut hem de ticari ortamlarda kullanılır. Polistiren yalıtımı, daha yumuşak kuzenlerinin aksine çok katıdır. Tipik olarak köpük, duvar yalıtımı için ideal olan bloklar halinde oluşturulur veya kesilir.Polistiren, mükemmel bir ses ve sıcaklık yalıtım malzemesi olan su geçirmez bir termoplastik köpüktür. Strafor olarak da bilinen genişletilmiş (EPS) ve ekstrüde (XEPS) olmak üzere iki tipte gelir. İki tür, performans derecelendirmeleri ve maliyet açısından farklılık gösterir. Daha maliyetli olan XEPS, R-5.5’lik bir R-değerine sahipken, EPS R-4’tür. Polistiren yalıtımı, başka hiçbir yalıtım türünün sahip olmadığı benzersiz bir pürüzsüz yüzeye sahiptir.

Tipik olarak köpük, duvar yalıtımı için ideal olan bloklar halinde oluşturulur veya kesilir. Köpük yanıcıdır ve Heksabromosiklododekan (HBCD) adı verilen ateşe dayanıklı bir kimyasalla kaplanması gerekir. HBCD, kullanımıyla ilişkili sağlık ve çevresel riskler nedeniyle son zamanlarda ateş altına alındı.

Selüloz

Selüloz çok çevre dostu bir yalıtım şeklidir. %75-85 oranında geri dönüştürülmüş kağıt lifinden, genellikle tüketim sonrası atık gazete kağıdından oluşur. Diğer %15 borik asit veya amonyum sülfat gibi bir yangın geciktiricidir. Malzemenin kompaktlığı nedeniyle selüloz, içinde neredeyse hiç oksijen içermez. Malzemenin içinde oksijen olmaması, bir yangının neden olabileceği hasar miktarını en aza indirmeye yardımcı olur. Bu nedenle, selüloz belki de en çevre dostu yalıtım biçimlerinden biri olmakla kalmaz, aynı zamanda yangına en dayanıklı yalıtım biçimlerinden biridir. Selüloz, R-3.1 ile R-3.7 arasında bir R değerine sahiptir. Selüloz yalıtımı belki de en çevre dostu yalıtım biçimlerinden biridir. Selüloz, geri dönüştürülmüş karton, kağıt ve diğer benzer malzemelerden yapılır ve gevşek biçimde gelir. Selüloz, R-3.1 ile R-3.7 arasında bir R değerine sahiptir. Selüloz üzerine yakın zamanda yapılan bazı araştırmalar, yangın hasarını en aza indirmede kullanım için mükemmel bir ürün olabileceğini göstermiştir. Malzemenin kompaktlığı nedeniyle selüloz, içinde neredeyse hiç oksijen içermez. Malzemenin içinde oksijen olmaması, bir yangının neden olabileceği hasar miktarını en aza indirmeye yardımcı olur.

Bu nedenle, selüloz belki de en çevre dostu yalıtım biçimlerinden biri olmakla kalmaz, aynı zamanda yangına en dayanıklı yalıtım biçimlerinden biridir. Bununla birlikte, bazı kişilerin gazete tozuna karşı alerjisi olması gibi, bu malzemenin bazı olumsuz yönleri de vardır. Ayrıca, örneğin cam elyafı ile karşılaştırıldığında, bu tür bir yalıtımı kullanma konusunda yetenekli kişileri bulmak nispeten zordur. Yine de selüloz, ucuz ve etkili bir yalıtım aracıdır.

Poliüretan Köpük

Poliüretan köpükler en bol yalıtım türü olmasa da mükemmel bir yalıtım şeklidir. Günümüzde poliüretan köpükler, şişirme maddesi olarak kullanılmak üzere kloroflorokarbon (CFC) olmayan gaz kullanmaktadır. Bu, ozon tabakasına verilen hasar miktarını azaltmaya yardımcı olur. Nispeten hafiftirler ve fit küp başına yaklaşık iki pound (2 lb/ft^3) ağırlığındadırlar. Her inç kalınlık için yaklaşık R-6,3’lük bir R değerine sahiptirler. Yalıtımı olmayan alanlara püskürtülebilir düşük yoğunluklu köpükler de vardır. Bu tip poliüretan yalıtım kalınlıkları inç başına yaklaşık olarak R-3,6 derecesine sahip olma eğilimindedir. Bu tip yalıtımın bir diğer avantajı da yangına dayanıklı olmasıdır.

Sprey poliüretan köpük (SPF), bir köpük oluşturmak için kimyasalların karıştırılması ve reaksiyona sokulmasıyla yapılır. Karıştırma ve reaksiyona girme malzemeleri çok hızlı tepki verir, temas halinde genişler ve yalıtkan, hava sızdırmazlığı sağlayan ve bir nem bariyeri sağlayan köpük oluşturur. Nispeten hafiftirler, fit küp başına yaklaşık iki pound ağırlığındadırlar ve kalınlıkları inç başına yaklaşık R-6.3’lük bir R değerine sahiptirler 

Fiberglas

Fiberglas son derece popüler bir yalıtım malzemesidir. En önemli avantajlarından biri değerdir. Fiberglas yalıtımı, diğer birçok yalıtım malzemesi türünden daha düşük bir kurulum fiyatına sahiptir ve eşdeğer R-Değeri performansı (yani termal direnç) için selüloz veya püskürtmeli köpük yalıtım sistemlerine kıyasla genellikle en uygun maliyetli seçenektir. Yapılma şekli nedeniyle, ince cam şeritlerini bir yalıtım malzemesine etkili bir şekilde dokuyarak, cam elyafı ısı transferini en aza indirebilir. Cam tozu ve küçük cam kırıkları oluştuğundan, gözlere, akciğerlere ve cilde potansiyel olarak zarar verebilecek cam elyafı monte edilirken gerekli güvenlik ekipmanının giyilmesi önemlidir. Fiberglas, inç başına R-2.9 ile R-3.8 arasında değişen R değerleri ile mükemmel bir yanıcı olmayan yalıtım malzemesidir. Fiberglas, modern zamanlarda kullanılan en yaygın yalıtımdır. Yapılma şekli nedeniyle, ince cam şeritlerini bir yalıtım malzemesine etkili bir şekilde dokuyarak, cam elyafı ısı transferini en aza indirebilir. Fiberglasın ana dezavantajı, onu kullanma tehlikesidir. Fiberglas ince dokunmuş silikondan yapıldığından, cam tozu ve küçük cam kırıkları oluşur. Uygun güvenlik ekipmanı giyilmezse bunlar gözlere, akciğerlere ve hatta cilde zarar verebilir. Bununla birlikte, uygun güvenlik ekipmanı kullanıldığında, cam elyafı montajı olaysız bir şekilde gerçekleştirilebilir. Fiberglas, inç başına R-2.9 ile R-3.8 arasında değişen R değerleri ile mükemmel bir yanıcı olmayan yalıtım malzemesidir. Ucuz bir yalıtım arıyorsanız, kesinlikle gidilecek yol budur, ancak kurulumu güvenlik önlemleri gerektirir. Bu ürünü kullanırken göz koruması, maske ve eldiven kullandığınızdan emin olun.

Asbest

Bahsedilmeyen diğer yalıtım malzemeleri kenevir, koyun yünü, pamuk ve saman gibi doğal liflerdir. Poliüretana benzer poliizosiyanürat, yüksek R-değerine sahip kapalı hücreli termoset bir plastiktir ve onu yalıtkan olarak da popüler bir seçim haline getirir. Geçmişte yalıtım olarak kullanılan ve şimdi yasa dışı, mevcut olmayan veya nadiren kullanılan bazı sağlığa zararlı maddeler vermikülit, perlit ve üre-formaldehittir. Bu malzemeler, formaldehit veya asbest içerme konusunda itibara sahiptir ve bu da onları yaygın olarak kullanılan yalıtım malzemeleri listesinden çıkarmıştır. Her biri kendi özelliklerine sahip birçok yalıtım türü mevcuttur. Sadece her bir türü iyice araştırarak, belirli ihtiyaçlarınız için hangisinin doğru olduğunu keşfedebilirsiniz. 

Aerojel daha pahalıdır, ancak kesinlikle en iyi yalıtım türüdür. Fiberglas ucuzdur, ancak dikkatli kullanım gerektirir. Mineral yün etkilidir, ancak yangına dayanıklı değildir. Selüloz yangına dayanıklı, çevre dostu ve etkilidir, ancak uygulanması zordur. Poliüretan, özellikle çevre dostu olmasa da, her yönüyle iyi bir yalıtım ürünüdür. Polistiren çok çeşitli bir yalıtım malzemesidir, ancak güvenliği tartışmalıdır. Yalıtım malzemeleri arasında hava boşlukları , cam elyafı, kaya ve cüruf yünü, selüloz ve doğal elyaflar gibi hacimli elyaf malzemelerden sert köpük levhalara ve şık folyolara kadar çeşitlilik gösterir. Hacimli malzemeler, bir bina boşluğunda iletken ve – daha az derecede – konvektif ısı akışına direnir. Sert köpük levhalar, ısı akışına direnmek için havayı veya başka bir gazı hapseder. Radyan bariyerlerdeki ve yansıtıcı yalıtım sistemlerindeki yüksek yansıtıcı folyolar, radyan ısıyı yaşam alanlarından uzağa yansıtarak onları özellikle soğutma iklimlerinde kullanışlı hale getirir. Çimentolu ve fenolik köpükler ve vermikülit ve perlit gibi daha az yaygın olan diğer malzemeler de mevcuttur.

Fiberglas, son derece ince cam elyaflarından oluşur ve en yaygın yalıtım malzemelerinden biridir. Yaygın olarak birçok farklı yalıtım biçiminde kullanılır: battaniye (battaniyeler ve rulolar), gevşek dolgu ve ayrıca sert levhalar ve kanal yalıtımı olarak da mevcuttur. Üreticiler artık standart keçelerden biraz daha yüksek R değerlerine sahip orta ve yüksek yoğunluklu fiberglas keçe yalıtım ürünleri üretiyorlar. Daha yoğun ürünler, katedral tavanları gibi sınırlı boşluklu alanların yalıtılması için tasarlanmıştır.

Fiberglas yalıtımı, bükülen veya elyaflara üflenen erimiş camdan yapılır. Çoğu üretici %40 ila %60 arasında geri dönüştürülmüş cam içeriği kullanır. Gevşek dolgu yalıtımı, açık üflemeli uygulamalarda (çatı arası boşluklar gibi) veya kapalı boşluklu uygulamalarda (mevcut duvarlarda veya kapalı çatı katlarında bulunanlar gibi) bir yalıtım üfleme makinesi kullanılarak uygulanmalıdır. Üreticiler, yangına ve böceklere karşı dayanıklılık sağlamak için bazen daha az maliyetli amonyum sülfatla karıştırılan mineral boratı ekler. Selüloz yalıtımı, uygun yoğunluklarda kurulduğunda bir bina boşluğuna yerleşemez. Selüloz yalıtımı hem yeni hem de mevcut evlerde, açık çatı kurulumlarında gevşek dolgu olarak ve duvarlar ve katedral tavanları gibi bina boşluklarında yoğun olarak kullanılır.

Mevcut yapılarda, montajcılar genellikle bel hizasında olan bir dış cephe kaplama şeridini kaldırır; duvar kaplamasından her saplama yuvasına bir tane olmak üzere üç inçlik bir sıra delik açın; duvar boşluğunun üstüne özel bir doldurma borusu yerleştirin; ve yalıtımı bina boşluğuna, tipik olarak fit küp başına 1,5 ila 3,5 libre yoğunluğa üfleyin. Montaj tamamlandığında, delikler bir tapa ile kapatılır ve dış cephe kaplaması değiştirilir ve gerekirse duvara uyması için rötuş yapılır. Yeni inşaatta, selüloz nemli püskürtülebilir veya ağ arkasına kuru olarak yerleştirilebilir. Nemli püskürtüldüğünde, püskürtme memesinin ucuna az miktarda nem eklenerek üründeki doğal nişastaları harekete geçirerek kaviteye yapışmasını sağlar. Nemli püskürtülen selüloz, genellikle kurulumdan sonraki 24 saat içinde duvar kaplaması için hazırdır. Selüloz ayrıca bina boşlukları üzerine zımbalanmış ağlara üflenerek kurutulabilir.

Benzer İçerik: Dış Cephe Rutubet Yalıtımı

Copyright © Bars Kimya. Tüm Web Sitesi Hakları Saklıdır.

× Size nasıl yardımcı olabiliriz?