Bars Teknik Yapı Kimyasal

Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Mineral Yün

Mineral yün ürünleri için termal iletkenlik katsayısı 0,031 ila 0,045 W/mK aralığındadır. Mineral yün, yüksek dayanıklılık ve deformasyon direncine sahiptir ve solvent içeren maddelerle temasında bozulmaz. Bununla birlikte, mineral yün, ısı yalıtım  uygulamaları  sırasında suyu emer. Su emilimini ortadan kaldırmak için mineral yün mineral yağ ile emprenye edilir. Mineral yünden yapılan yanlış (yerleştirilmiş) ısı yalıtımı, yakın gelecekte tüm binanın enerji verimliliğini önemli ölçüde etkileyecek olan ısı köprülerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca yün, özellikle tecrübesiz kişiler için uygulaması oldukça zor olan (örneğin tavan arasındaki boşluklar) bir malzemedir ve binada ısı kaybı riskini de arttırır.

Polyester Köpük

Köpüklenmeyi içeren üretim sürecinden dolayı polistiren köpük, yani genleşmiş polistiren. Şu anda, genellikle üç tip genleşmiş polistiren kullanılmaktadır.Bir yalıtım malzemesi olarak polistiren köpük, temel olarak, temeller, bodrum duvarları veya zeminler gibi bir binanın su ile temasa maruz kalan kısımlarını yalıtmak için başarılı bir şekilde kullanılabilmesi nedeniyle çok düşük su emme ile karakterize edilir. Geleneksel köpüklü polistirene ek olarak, daha sert ve daha az emici olan 0.021 ila 0.026 W/mK seviyesinde ısı yalıtımı sağlayan ekstrüde polistiren de mevcuttur. Mavi, yeşil veya pembe renklerde mevcuttur ve ters çatıların, garaj zeminlerinin ve zemindeki zeminlerin, yani ağır yüklerin olduğu her yerde yalıtılması için önerilir. Bununla birlikte, genişletilmiş polistirenin dezavantajları vardır. Solventler, boyalar, yapıştırıcılar ve ahşap koruyucular gibi bir takım kimyasal maddelere karşı dayanıklı değildir. Ayrıca su buharı difüzyonu (penetrasyon) açısından oldukça sızdıran bir malzemedir. Bu, polistiren köpükle yalıtılmış duvarlarda yalıtım  yalnızca az miktarda buharın nüfuz ettiği anlamına gelir. Strafor ayrıca yüksek sıcaklıklara ve ateşe karşı hassastır. +80oC’yi aşan sıcaklıklar zarar verebilir, ancak kendi kendine sönme özelliğine sahip bir malzemedir ve yangın durumunda alev almaz, erir ve çok fazla siyah duman çıkarır.

Poliüretan Köpük

Poliüretan (PUR) köpük, hızla popüler bir yalıtım malzemesi haline geliyor. Şu anda iki tip poliüretan köpük kullanılmaktadır – PIR (poliizosiyanürat) ve PUR (poliüretan). Köpüğün, onu şimdiye kadar kullanılan malzemelerden ayıran ek bir avantajı vardır, yani onu iki şekilde kullanma seçeneği – sert bir levha olarak veya doğrudan yalıtılmış yüzeye püskürtülen bir malzeme olarak. İkincisi, ısı yalıtımlı yapı malzemeleri pazarında giderek daha fazla tanınma kazanmaktadır.

Poliüretan köpüğün güçlü bir avantajı, hızı ve uygulama kolaylığıdır. Püskürtme yöntemiyle uygulanır, hacmini birkaç saniyede onlarca kat arttırdığı ve hızlı bir şekilde sertleştiği için. PUR köpük, en küçük boşluklara nüfuz ederek eğimli, zor yüzeylere mükemmel uyum sağlar.

Köpük ısı yalıtımı ayrıca, uygulaması binada ısı kaybına yol açan boşluklar veya daha doğrusu ısı köprüleri oluşturmadığından, geleneksel yöntemlerden daha uygun maliyetlidir. Köpük merteklere sıkıca yapışır ve ısı yalıtımında delik veya boşluk oluşturmaz. PUR köpük, açık hücreli ve kapalı hücreli yalıtım malzemesi olarak sınıflandırılır. İlki süngerimsi bir yapıya sahiptir. Su geçirmez ve çok iyi ısı yalıtım özelliklerine sahiptir, ancak buharın geçmesine izin verir, böylece altında mantar veya küf oluşmaz. Hafiftir, böylece bir membranın önceden kullanımıyla çatının altındaki kalıba yayabilirsiniz.

Kapalı hücreli köpük ise biraz daha serttir ve binalarda ısı dışında kullanım için daha uygundur. Kapalı hücreli PUR köpüğün iç yapısı mikroskobik kapalı kabarcıklardan yapılmıştır, bu nedenle iyi ısı yalıtım özelliklerinin yanı sıra yüksek sertlik ve uygun sertliğe sahiptir. Sprey poliüretan köpük ısı yalıtımları, esas olarak bina bölmelerini bina içinden ısı kaybına karşı yalıtmak için kullanılır. Hem endüstriyel altyapıda (boru hatlarında) hem de temellerin ve çatıların yalıtımında ve ayrıca binaların iskelet duvarlarının ısıl korunmasında kullanılırlar. PUR köpüklerin yalıtım özellikleri, diğerlerinin yanı sıra, aşağıdakileri ısı yalıtımı levha için uygulamalarını sağlar:

Poliüretan köpük yalıtımının yatırım maliyeti bazen bu çözümün dezavantajlarından biri olarak kabul edilir. Ancak metrekare fiyatının sadece malzemeyi değil, işçiliği de kapsadığı göz önüne alındığında, nihai maliyet diğer yalıtım malzemelerinin montajı ile karşılaştırılabilir.

Selüloz Lifleri

Bu yalıtım malzemesi mineral yüne çok benzer fiziksel ve kimyasal özelliklere sahiptir, ancak kullanımı çok daha sınırlıdır. Bu ürün için ısı transfer katsayısı 0,039 W/mK’dir, ancak buna rağmen selüloz lifleri ayrıca iyi ses yalıtımı ve iyi buhar geçirgenliği sağlar. Selüloz lifleri çevrelerindeki suyu emme ve salma özelliğine sahiptir, bu nedenle yalıtım uygulamaları sırasında buhar bariyeri uygulamasına gerek yoktur. Bununla birlikte, bir koşul vardır – malzemenin tamamen kurumasına izin vermek için iyi havalandırılmalıdır. Lifler ıslak veya kuru olarak uygulanabilir.

Kuru yöntem, parçalanmış liflerin, malzemenin yatay olarak 50 m’ye ve dikey olarak 30 m’ye kadar mesafelere gönderilmesine izin veren özel agregalar aracılığıyla duvarlar, tavanlar vb. Lifler, örneğin kirişli tavanların ve kirişlerdeki zeminlerin yalıtımında olduğu gibi, gevşek bir şekilde de dökülebilir. Yaş yöntem ise selüloz liflerinin su ve yapıştırıcı ile ıslatılmasını içerir. Bu karışım duvarlara ve hatta tavanlara çok iyi yapışır.

Benzer İçerik : İç Cephe Isı Yalıtımı

Copyright © Bars Kimya. Tüm Web Sitesi Hakları Saklıdır.

× Size nasıl yardımcı olabiliriz?