Bars Teknik Yapı Kimyasal

Suya Dayanıklı Dış Cephe Malzemeleri

Bir inşaatta en önemli uygulamalardan biri su yalıtımıdır. Su yalıtımı, inşaatta birçok farklı yüzeyin dayanıklılığını artırır. Ayrıca inşaat bittikten sonra kullanılacak evin veya ofisin konforunu sağlamak için su yalıtım malzemeleri uygulanmalıdır. Peki, en ideal su yalıtım malzemeleri nelerdir? Bir evin hangi bölümünde hangi su yalıtım malzemesi kullanılmalıdır? Bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

 

Su Yalıtımı Nedir?

 

Su yalıtım malzemeleri nedir sorusuna cevap bulmadan önce su yalıtımının ne anlama geldiğini kendimize sormalıyız. Su yalıtımı, bir nesneyi veya yapıyı su geçirmez veya suya dayanıklı hale getirme işlemidir. Bu işlem sayesinde yalıtılan malzeme veya yapı belirtilen koşullarda sudan etkilenmez veya su girişine karşı direnç gösterir. Bu tür eşyalar ıslak ortamlarda veya belirli derinliklerde kullanılabilir. Bazen balkon veya depo gibi su ile temas ettiği düşünülen yüzeylerde kullanılarak binaların konforunu arttırmak için kullanılır. Su yalıtım malzemeleri nelerdir sorusu kullanım alanına uygun olarak verilmelidir.

 

Binalarda su yalıtımı, temel, çatı, duvar ve diğer yapı elemanlarının yüzeylerinde, bu yüzeylerden suyun geçişini engellemek için geçirimsiz bir bariyer oluşturulmasıdır. Bina yüzeyleri suya dayanıklı ve bazen su geçirmezdir.

 

Başka bir deyişle, su yalıtımı, bir yüzeyi suya dayanıklı hale getiren veya hidrostatik basınç ve kılcal gibi diğer dış kuvvetler altında sıvıların istenmeyen nüfuzunu önleyen koruyucu bir önlemdir. Elastik ve dayanıklı membranların uygulanması ile sürekli bir sistem kurulmasına olanak sağlayan bir işlemdir. Sıvı penetrasyonunun sistemler üzerindeki etkisini azaltmak için inşaat ve tasarım endüstrilerinde kullanılan bir tekniktir. Yalıtım, bir binadaki beton yüzeylerin dayanıklılığını artırır.

 

Su yalıtım yöntemleri kırsal alanlarda ve kentsel alanlarda farklılık göstermektedir. Bu nedenle ideal su yalıtım malzemeleri nelerdir sorusunun cevabı kırsal ve kentsel alanlarda da değişmektedir.

 

Kırsal Bölgeler

 

Kırsal alanların tekdüze olması ve çeşitli malzemelerin kullanımı, belirli yapı biçimleri açısından daha az kullanılması nedeniyle, bölgenin doğal sorunlarının tipik sorunları ortaya çıkabilmektedir. Doğal ve yerel olarak temin edilebilen malzemelerin kullanımı, yapının aşınmasını gidermek için çok tipik ve sınırlı bir çalışma yapar. İşçilik, oluşabilecek herhangi bir sorunu çözmek için temel düzeyde ele alınmaktadır.

 

Kentsel Alanlar

 

Kentsel alanlarda çeşitli köşeler ve yüzeyler vardır. Makro iklim değişiklikleri, aşırı kirlilik, aşırı toprak kullanımı, yeşil alan eksikliği, sera gazlarının aşırı kullanımı, yollar hava koşullarının kentsel alanlarda su yalıtım sürecini etkileyen en önemli nedenleridir. Bu durum malzemenin zayıflaması, bileşimindeki büyük değişiklikler ve çatlakların gelişmesi nedeniyle yüksek sıcaklık değişimlerine dayanmasına neden olur. Bununla birlikte, genellikle inşaat, malzemeler ve yöntemler ileri düzeydedir ve bu nedenle kontrol edilmesi ve iyileştirilmesi kolaydır.

 

İnşaatlarda Su Yalıtımı Nasıl Uygulanır?

 

Su yalıtım malzemeleri nedir diye kendinize sormanızın nedenlerinden biri de bu malzemelerden yapılarda faydalanabilmenizdir. Bu durumda yapılarda su yalıtımının nasıl uygulandığına yakından bakmalısınız. İnşaat uygulamaları, su yalıtımının sıklıkla karşılaştığı alanlardan biridir. Su yalıtımı, bir yapı veya yapı, içerik ve yapısal bütünlüğü korumak için membranlar ve kaplamalar kullanılarak sağlanır.

 

Su Yalıtımının Faydaları

 

Su yalıtım malzemeleri nedir sorusuna sağlıklı bir cevap verebilmek için öncelikle bu ihtiyacın nedenini anlamamız gerekiyor. Her bina, uygun şekilde korunmadığı takdirde bozulmaya maruz kalır. Bu sayede hava, su, iklim, rüzgar ve nem gibi bazı doğal faktörler yönetilebilir hale gelir. Bir yapı sudan korunmazsa, temelden sıvaya kadar bir yapının bozulması veya hasar görmesi gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Aşağıdaki nedenlere karşı binaların suya karşı yalıtılması gerekir: Bina su yalıtımı, suyun bir binaya girmesini önlemek için tasarlanmış bir işlemdir. Genel olarak, inşaat sırasında binaya nem kontrolü sağlamak için kapsamlı su geçirmezlik önlemleri eklenir ve bir bina inşa edildikten sonra veya bina iyileştirme veya yenileme sürecinin bir parçası olarak ortaya çıktığında su yalıtımı da yapılabilir.

 

Su Yalıtım Yöntemleri

 

Su sızıntısı ve su birikmesi durumunda, solunum özelliğini koruyarak yapının üst kısmında katmanlar halinde su yalıtımı yapılır. Dahili olarak yapıdaki mevcut su içeriğini uzaklaştırır ve harici olarak kendi etrafında koruyucu bir yapı oluşturur. Tipik olarak, bina su yalıtım sistemi, suyun binaya girmemesi için çok sayıda bariyer oluşturularak inşa edilir.

 

Bu çoklu katmanların gelişimi, içindeki malzeme ve tekniklerle yapı çevresinde bir yapı oluşturur. Bu yapı, aşırı ısının dışarıya kaçmasını önleyerek sürdürülebilir bir mülk veya yeşil bina önlemi olarak kabul edilebilir. Bu, dış ve iç sıcaklık arasında bir geçiş oluşturmaya yardımcı olan çeşitli boyalar, kaplamalar ve diğer kaplama malzemeleri uygulanarak yapılabilir. Bir binanın iç ve dış sıcaklıkları arasındaki minimum fark, daha az aşınma belirtileri ile sonuçlanır ve yapıyı korur. Bu, binanın çeşitli malzeme bileşimindeki büzülme veya genleşmenin etkisinin, oda sıcaklığı ve dış ortam sıcaklığının eşleştirilmesi veya eşitlenmesi yoluyla azaltılacağı şekilde gerçekleşir.

 

Benzer İçerik : Havuz İzolasyon Malzemesi

Copyright © Bars Kimya. Tüm Web Sitesi Hakları Saklıdır.

× Size nasıl yardımcı olabiliriz?