Bars Teknik Yapı Kimyasal

Yalıtım Malzemeleri

Mevcut çok sayıda yalıtım malzemesi bunaltıcı görünebilir. Ancak profesyonel mühendislik hizmetleri ile projenizin optimum yalıtıma sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Etkili yalıtım, yazın ısı kazanımını ve kışın ısı kaybını en aza indirdiğinden, iyi yalıtılmış bir binanın ısıtma ve soğutma giderleri daha düşüktür. Etkili yalıtım, yüksek verimli yalıtım malzemeleri binanız ısıtma ve soğutma maliyetlerinde ciddi bir azalma sağlar. Mevcut bir yapıyı bozmaya gerek olmadığı için yeni binalarda yalıtım uygulaması daha ucuz ve basittir. Yeni bir proje planlayan geliştiriciler bunu akıllarında tutmalıdır.

 

Gevşek dolgu yalıtımı, küçük lif, köpük veya diğer malzeme parçacıklarından oluşur. Bu küçük parçacıklar, yapıları veya kaplamaları bozmadan herhangi bir alana uyum sağlayabilen bir yalıtım malzemesi oluşturur. Bu uyum yeteneği, gevşek dolgulu yalıtımı, diğer yalıtım türlerini kurmanın zor olacağı güçlendirmeler ve konumlar için çok uygun hale getirir.

 

Gevşek dolgu yalıtımı için kullanılan en yaygın malzeme türleri arasında selüloz, cam elyafı ve mineral (kaya veya cüruf) yün bulunur. Bu malzemelerin tamamı geri dönüştürülmüş atık malzemeler kullanılarak üretilmektedir. Selüloz öncelikle geri dönüştürülmüş gazete kağıdından yapılır. Çoğu fiberglas ürünü %40 ila %60 arasında geri dönüştürülmüş cam içerir. Mineral yün genellikle %75 post-endüstriyel geri dönüştürülmüş içerikten üretilir.

 

Daha az yaygın olan bazı gevşek dolgu yalıtım malzemeleri arasında polistiren boncuklar ve perlit bulunur. Gevşek dolgu yalıtımı, duvarlar gibi kapalı boşluklara veya tavan arası gibi kapalı olmayan alanlara kurulabilir. Selüloz, cam elyafı ve taş yünü, tipik olarak, doğru yoğunluk ve R-değerlerini elde etme konusunda yetenekli deneyimli montajcılar tarafından üflenir. Polistiren boncuklar, vermikülit ve perlit tipik olarak dökülür.

 

Gevşek dolgu yalıtımı için her üretici, ürününün yerleşik yoğunluktaki R değerini belirlemeli ve çeşitli toplam R değerleri için minimum yerleşik kalınlığı, minimum fit kare başına ağırlığı ve torba başına kapsama alanını gösteren kapsama tabloları oluşturmalıdır.

 

İletken ve konvektif ısı akışına direnen en yaygın yalıtım sistemlerinin aksine, radyan bariyerler ve yansıtıcı yalıtım, radyan ısıyı yansıtarak çalışır. Radyan bariyerler evlere – genellikle çatı katlarına – öncelikle yaz sıcağı kazanımını azaltmak ve bu da soğutma maliyetlerini düşürmeye yardımcı olmak için kurulur. Yansıtıcı yalıtım, kraft kağıdı, plastik film, polietilen baloncuklar veya karton gibi çeşitli desteklerin yanı sıra ısı yalıtım malzemeleri içerebilen yalıtım sistemlerine yansıtıcı yüzeyleri tipik olarak alüminyum folyoları dahil eder.

 

Farklı Isı Yalıtım Yöntemleri

 

Duvar, çatı, kapı, pencere vb. yüzeylerde ısı yalıtım malzemesi sağlayan ayrı formda ısı yalıtımı aşağıdaki yöntemlerle de sağlanabilir:

 

Çatıların Isı Yalıtım Yöntemleri 

 

Çatılara dıştan veya içten ısı yalıtım malzemeleri uygulanabilir. İç uygulama durumunda, ısı yalıtım malzemeleri odaların içinden çatı altlarına yapıştırıcı veya başka bir şekilde sabitlenebilir. Dış uygulama durumunda, çatı üzerine ancak su geçirmez bir parkurun altına ısı yalıtım malzemeleri döşenebilir. Yalıtım beton kalıpları, çatılar, duvarlar ve zeminler için kalıcı bir iç ve dış alt tabaka olarak yerinde kalan betonarme sistemlerdir. Modüler üniteler birbirine kenetlenir, kuru istiflenir ve bir binanın zeminleri için bir form oluşturmak için betonla doldurulur. Bu, düşük katlı ticari, yüksek katlı konut, enerji verimli ve afete dayanıklı binalar için en yaygın yalıtım yapım yöntemlerinden biridir.

 

Yapı Yalıtım Malzemeleri

 

Toplu yalıtım ve yansıtıcı yalıtım en yaygın yalıtım malzemeleridir. Toplu yalıtım, bina ile dışarısı arasındaki ısı akışına karşı bir bariyer görevi görür. Rulo veya karton olarak satın alınabilir ve genellikle cam yünü, polyester, doğal yün veya geri dönüştürülmüş kağıttan yapılır. Yansıtıcı yalıtım genellikle kağıt veya plastik üzerine lamine edilmiş parlak alüminyum folyodan yapılır. Sıcak aylarda radyan ısıyı saptırarak binaları serin tutmak için kullanılır.

 

Bir binayı konforlu tutmak için yalıtım malzemesinin yanı sıra diğer faktörlerin de dikkate alınması gerekir. Diğer yapı malzemelerinin ısı transferi ve sıcaklık dağılımı, nem seviyelerindeki değişiklikler, ayrıca güneş radyasyonu ve diğer dahili ısı üretim kaynakları da önemlidir. Termal olarak yalıtkan bir malzemenin ısı akışına karşı direncinin ölçüsüne R değeri denir. R değeri ne kadar yüksek olursa, etkinlik ve ısı akışına karşı direnç o kadar yüksek olur. Üreticinin talimatlarını takip etmek için kurulum sırasında dikkatli olunmalıdır. Aşırı malzeme sıkıştırması gibi yanlış kurulum verimliliği azaltabilir.

 

Su Yalıtımı Nedir?

 

Su yalıtım malzemeleri nedir sorusuna cevap bulmadan önce su yalıtımının ne anlama geldiğini kendimize sormalıyız.

 

Su yalıtımı, bir nesneyi veya yapıyı su geçirmez veya suya dayanıklı hale getirme işlemidir. Bu işlem sayesinde yalıtılan malzeme veya yapı belirtilen koşullarda sudan etkilenmez veya su girişine karşı direnç gösterir. Bu tür eşyalar ıslak ortamlarda veya belirli derinliklerde kullanılabilir. Bazen balkon veya depo gibi su ile temas ettiği düşünülen yüzeylerde kullanılarak binaların konforunu arttırmak için kullanılır. Su yalıtım malzemeleri nelerdir sorusu kullanım alanına uygun olarak verilmelidir.

 

Binalarda su yalıtımı, temel, çatı, duvar ve diğer yapı elemanlarının yüzeylerinde, bu yüzeylerden suyun geçişini engellemek için geçirimsiz bir bariyer oluşturulmasıdır. Bina yüzeyleri suya dayanıklı ve bazen su geçirmezdir.Başka bir deyişle, su yalıtımı, bir yüzeyi suya dayanıklı hale getiren veya hidrostatik basınç ve kılcal gibi diğer dış kuvvetler altında sıvıların istenmeyen nüfuzunu önleyen koruyucu bir önlemdir. Elastik ve dayanıklı membranların uygulanması ile sürekli bir sistem kurulmasına olanak sağlayan bir işlemdir. Sıvı penetrasyonunun sistemler üzerindeki etkisini azaltmak için inşaat ve tasarım endüstrilerinde kullanılan bir tekniktir. Yalıtım, bir binadaki beton yüzeylerin dayanıklılığını artırır.

 

Çimentolu Beton Su Yalıtımı

 

Betonun içine girdikten sonra, mikro çatlakları, gözenekleri ve kılcal damarları kalıcı olarak kapatarak ve betonu yüksek hidrostatik basınç altında bile su girişine ve bozulmanın etkilerine karşı etkili bir şekilde koruyarak beton geçirgenliğini azaltır.

 

Su deposu ve rezervuarlar, yüzme havuzları, su arıtma işleri, Barajlar ve kanallar, beton borular ve limanlar gibi su tutma yapılarının su yalıtımı için önerilir. Temellerden, döşeme plakalarından ve dış prekast panellerden, su arıtma tesislerine ve yeraltı kentsel altyapıya, beton en çok kullanılan yapı ve yapı malzemelerinden biridir. Bununla birlikte, bileşimi, kaya, kum, çimento ve su karışımı nedeniyle, beton genellikle su ve kimyasal penetrasyondan kaynaklanan hasar ve bozulmaya karşı hassastır. Bu zararlı etkiler, beton yapıların dayanıklılığını ve ömrünü etkin bir şekilde artıran ve böylece uzun vadeli bakım maliyetlerini azaltan kristal su yalıtım teknolojisi kullanılarak önlenebilir. Bu makale, kristal teknolojinin beton karışımlara, malzemelere ve yapılara nasıl yüksek düzeyde performans sağladığını ve bu kimyasal teknolojinin bina projelerini nasıl geliştireceğini belirlemek ve anlamak için tasarım profesyonellerinin bilmesi gerekenleri araştırıyor.

 

Evinizde Nem Kontrolü

 

Evinizdeki nemi uygun şekilde kontrol etmek, hava sızdırmazlığı ve yalıtım çabalarınızın etkinliğini artırabilir ve bu da nemin kontrolüne yardımcı olur. Evinizdeki nemi kontrol etmek için en iyi stratejiler, ikliminize ve evinizin nasıl inşa edildiğine bağlıdır. Uygun havalandırma aynı zamanda nem kontrol stratejisinin bir parçası olmalıdır. Bir nem kontrol stratejisine karar vermeden önce, nemin veya su buharının bir eve girip çıktığını üç şekilde anlamanıza yardımcı olur: 

  • Binalardaki tüm su buharı hareketinin %98’inden fazlasını oluşturan hava akımlarıyla
  • Malzemeler aracılığıyla difüzyon yoluyla
  • Isı transferi ile

 

Yoğunlaşmaya Ne Sebep Olur?

 

Havanın su buharını tutma yeteneği ısındıkça artar, soğudukça azalır. Hava, su buharının yoğunlaştığı sıcaklık ve nem konsantrasyonu olan çiy noktasına ulaştığında, karşılaştığı ilk soğuk yüzeyde havadaki nem yoğunlaşır. Bu yüzey bir dış duvar boşluğu içindeyse, sonuç ıslak yalıtım ve çerçevelemedir.İnsanlar zamanlarının yüzde 93’ünü iç mekanlarda geçirirler, bu nedenle çalıştıkları alan işlerine ve zihinsel esenliğine elverişli olmalıdır. Çalışma alanlarındaki döşeme seçimi, kullanıcıların ne yaptıkları ve işe göre nerede yaptıkları konusunda nasıl hissettikleri üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Doğayı iç mekanlara renk ve stille getirmek önemli bir husustur ve doku, boyut, şekil ve desen alanlarında çok fazla döşeme seçeneği vardır. Peki tekstil ve sert zemin döşeme ürünlerinde aramanız gereken özelliklerden bazıları nelerdir?

 

Bugün karo halılar 18 ila 36 inç kareler arasında, kalaslardan ve altıgenlerden dikdörtgenlere ve elmaslara ve bunların arasındaki her şeye kadar uzanmaktadır. Karo halının doğadan bir manzara gibi görünmesi için tasarlanmış çeşitli dokulara da sahip olabilmesi, karo halıların sadece açık ofis alanı veya koridor uygulamaları dışındaki alanlarda da kullanılmasına olanak tanır. Halı karolar, endüstrinin ürettiği en yüksek mühendislik ürünü tekstil döşeme malzemesidir ve bir alanda sınırsız görünüm için sert veya yastık arkalıkları gibi çeşitli nitelikler ve çok sayıda tasarım deseni ve rengi ile gelirler. Geniş dokuma halıda, günümüzün tafting makineleri elde edebilecekleri desenlerde neredeyse sınırsızdır ve endüstri hala yeni teknolojinin neler yapabileceğini keşfetmektedir. Herhangi bir halı ile anlaşılması gereken en önemli şey, ürünün görünümünü zamanından önce kaybetmemesi için uygun renk ve yapıyı seçmektir.

 

Ofis binalarında karo halı ve halı dışında en çok kullanılan döşeme malzemeleri sert yüzey malzemeleridir. Günümüzün ticari pazarındaki sert yüzey malzemelerine lüks vinil karo ve tahta, seramik ve ahşap hakimdir, ancak mevcut seçenekler arasında mermer, granit, cilalı beton, kauçuk, çeşitli ahşap malzemeler ve terrazzo da bulunur.

 

Sert yüzey döşeme seçeneklerini düşünürken akustik hususların farkında olun. Ahşap güzeldir, ancak özellikle döngü halindeyken ve hiçbir akustik boğuşma sağlamazken ezilir, çizilir, genişler veya büzülürse bu bir hayal kırıklığı olabilir. Daha küçük alanlarda, bir yönetici alanında veya başka bir ürünle birlikte bir özellik olarak en iyi şekilde kullanılabilir. Daha akıllıca bir seçim porselen olacaktır, çünkü herhangi bir boyutsal stabilite veya performans sorunu olmaksızın ahşap gibi görünebilir. Doğru malzemeleri kullanmanın en iyi kaynaklarından biri, her tür binaya her türlü zemin kaplamasını uygulayan ve uygulayan profesyonel zemin kaplama müteahhitleridir. Mesleklerinin doğası gereği, hangi döşeme malzemelerinin sizin için çalışıp çalışmayacağını bilirler.

 

Yaklaşık 24 saat sonra derzler uygulanabilir. Evinize yalıtım eklemek sizi daha rahat ettirebilir ve faturalarınızı azaltabilir. Ancak güvenlik, özellikle yangın söz konusu olduğunda, elektrik yangını veya diğer yangın kaynakları durumunda evinize biraz daha fazla koruma sağlamak için bir husustur. Ateşe dayanıklı yalıtım malzemeleri beş ana biçimde gelir: doğranmış lifler, köpük, lifli paspaslar ve tekstiller, levha veya blok yalıtım, filmler ve folyolar. Her formun yangına dayanıklılığı, büyük ölçüde onu yapmak için kullanılan malzemeye bağlıdır.

 

Yalıtım Çeşitleri

 

Doğranmış lifler gevşektir ve deliklere ve dar yerlere daha kolay akar. Gevşek lifler ayrıca dokuma, örme, örme veya bir yapıştırıcı ile presleme yoluyla mat veya kumaş benzeri bir formda preslenebilir. Köpük yalıtımı, düşük yoğunluklu plastiklerden ve diğer polimerlerden yapılır. Genellikle binalardaki veya makinelerin veya elektronik cihazların içindeki dikey veya baş üstü yüzeylere püskürtülür. Blok ve levha yalıtımı, levhalar, şeritler, levhalar veya özel şekiller halinde yapılır. Filmler, folyolar, laminatlar veya seramik kompozitler, yakın alanlarda yangına dayanıklılığı artırır.

 

Yalıtım Yangın Dayanımı

 

Neredeyse tüm ev yalıtımı yanmaz olarak derecelendirilmiştir. Ancak çoğu, yalnızca ateşe direnir. Malzeme, yangına dayanıklılık yalıtımının ne kadar olduğu konusunda en büyük faktördür. Farklı malzemeler yanmadan önce değişen sıcaklıkları kaldırabilir. Fiberglas keçeler, sıcaklıkların 212 derece Fahrenheit’i aştığı yerlerde kullanılmamalıdır. Cam yünü, 1,220 derece F’ye kadar sıcaklıkları tutar. Birçok fiber mat polimer, 2,220 derece F’ye kadar olan sıcaklıkları idare eder. Silikat bazlı (asbest) yalıtım, rutin olarak 3.000 derece F’yi aşan sıcaklıkları idare eder. Yalıtım malzemeleri ayrıca kimyasallara, elektriğe dayanacak şekilde tasarlanabilir , yakıtlar veya çözücüler.

 

Fiberglas İzolasyon Yangın Dayanımı

 

Fiberglas, delikleri bir pamuk şeker makinesi gibi cam elyaflarını döndüren bir santrifüjde döndürülen eritilmiş camdır. Ya keçelerde ya da gevşek dolgulu bir yalıtım olarak mevcut olan çok yaygın bir ev yalıtımı türüdür. Fiberglasın kendisi yanmaz ve yanmaz hale gelmesi için yangın geciktirici bir işleme ihtiyaç duymaz. Bununla birlikte, fiberglas keçe yalıtımına bakan kağıt veya folyo yanıcı olabilir. Yangın tehlikesi oluşturmamak için kod onaylı bir bariyer kullanılarak kurulmaları gerekir.

 

Mineral yün, demir cevheri yüksek fırın cürufundan geri dönüştürülür veya doğrudan doğal kayalardan yapılır ve yüksek erime sıcaklığı nedeniyle neredeyse yanmaz. Mineral yün yalıtımı, termal uygulamalarda mükemmeldir. Erimiş kum ve geri dönüştürülmüş camdan yapılmış cam yünü havayı hapseder ve ısıyı, soğuğu ve gürültüyü engeller. Hafif, haşerelere karşı dayanıklı ve esnek, cam ve taş yünü izolasyonu kolayca kurulur, genellikle rulolar halinde kesilerek uygun koruma ile monte edilebilir.

 

Lifli Mat Yalıtım

 

Lifli mat izolasyon, topluca asbest olarak bilinen altı farklı mineralden yapılır. Asbest, yüksek mukavemete, ısıya ve kimyasallara karşı yüksek dirence sahiptir ve elektriği iletmez. Bilinen sağlık risklerine rağmen, asbestin yerini alacak birkaç alternatif mevcuttur ve zonadan debriyaj parçalarına kadar her şey için kullanılmaya devam etmektedir. Çeşitli düşük erime sıcaklıklı polimerler ve alüminyum oksit alternatifleri pahalıdır ve asbestin etkinliğinden yoksundur.

 

Selüloz ve Köpük Yalıtımı

 

Selüloz yalıtımı genellikle geri dönüştürülmüş gazeteden yapılır ve ilave kimyasal alev geciktiricilerle yangına dayanacak şekilde yapılır. Ancak yanmaz değildir. Ateşe dayanıklı kimyasallarla işlenen selüloz, alev geciktirici özelliklerini kaybederek 300 derece F’de tutuşacaktır. Bitmemiş tavan araları ve duvar boşlukları gibi alanlarda gevşek dolgu yalıtımı olarak kullanılır ve yeni veya mevcut evleri yalıtmak için kullanılabilir. Köpük oluşumunda daha az yanıcıdır, ancak yine de yüksek sıcaklıklarda tutuşabilir. Poliizosiyanürat ve poliüretan köpük yalıtımının solunum sıkıntısına, karaciğer ve üreme hasarına, baş ağrısına ve göz tahrişine neden olan gazlar ürettiği bilinmektedir. Genişletilmiş polistiren kullanan sert köpük yalıtımı, zararlı gazlar üretmez.

 

Özel Yalıtım Çeşitleri

 

Filmler, folyolar ve laminatlar, köpük, kumaş, metal, cam, seramik, reçine veya diğer malzemelerden yapılmış ince uygulamalı yalıtım ürünleridir. Yakındaki ısı kaynaklarının kırılgan elektroniklere zarar verebileceği elektronik veya endüstriyel uygulamalarda kullanılırlar. Seramik esaslı yalıtım genellikle boru destekleri, baca bacaları veya titreşim veya darbenin gevşek yalıtımı yerinden çıkarabileceği makinelerde ısıya dayanıklı şekiller oluşturmak için kullanılır. Özel uygulamalar için seramik yalıtım blokları kesilebilir.

 

Benzer İçerik : Dam İzolasyon

Copyright © Bars Kimya. Tüm Web Sitesi Hakları Saklıdır.

× Size nasıl yardımcı olabiliriz?