Bars Teknik Yapı Kimyasal

Yangın Yalıtım Malzemeleri

Uygun çatı yalıtımı, yazın serin havayı korumanın ve kışın ısı kaybını önlemenin mükemmel bir yoludur. Yalıtımınıza her zaman çok dikkat edin. Tavan arası yalıtımınız ıslanırsa bu sorunlardan bazıları ortaya çıkabilir:

 

Sıkışmış nem, tüm çatı sistemini kademeli olarak bozar.

Çatı bağlantı elemanlarının korozyonu ve duvar bağlarının ve çelik dikmelerin paslanması, çatınızı rüzgarla yükselmeye karşı savunmasız hale getirir. Evinizin cereyanlı veya sızdırmaz çatı katı nedeniyle sızdırdığını düşünüyorsanız, bir yalıtım uzmanının oradaki serin noktaları belirlemek için bir termal kamera kullanarak bir enerji denetimi yapmasını sağlayın. Hasar büyük değilse, yalıtımınızın yaşına bağlı olarak bu sızıntıları kapatmak mümkündür. İzolasyonun göz ardı edildiğinde yapabileceği altı şey var.

 

  1. Yalıtım Yanabilir

Eviniz alev aldığında yalıtımın nasıl tepki vereceğini düşünmeyebilirsiniz. Yanabilir mi? Evet, aslında yapabilir! Çoğu yalıtım malzemesi son derece yanmaz olmasına rağmen, sayısız sorun yalıtımınızın yanmasına neden olabilir.

 

Fiberglas yalıtımı, plastik polimerlerle birleştirilmiş camdan yapılmıştır ve doğal olarak yangına dayanıklıdır. Bununla birlikte, bu malzemeler hızla yanabileceğinden, folyo veya kağıtla desteklenen keçelere dikkat etmeniz gerekir. Selüloz yanmaz değildir ve yanmayı en aza indirmeye yardımcı olmak için diğer alev geciktiricilerle işlemden geçirilmesi gerekir. Ancak mineral yün gibi yalıtım malzemeleri tamamen yanmaz olabilir.

 

  1. Yalıtım Yerleşebilir

Dikkate alınması gereken bir sonraki soru, yalıtımın yerleşip yerleşmediğidir. Tüm yalıtım zamanla en azından bir miktar yerleşir. Örnek olarak fiberglas yalıtımına bakalım.

 

Üflemeli cam elyafı tavan arası yalıtımı, tipik olarak yüksek basınçlı bir hortum kullanılarak tavan arasına üflenir. Bu, çatı katının geniş bölümlerinde yer alan battaniye veya “battaniye” yalıtımından farklı bir yaklaşımdır. Üflemeli yalıtım, kurulum sırasında havalandırıldığından, bazı tipler zamanla çökebilir ve kalınlık kaybedebilir. Bu, yalıtım keçeleri ile daha az olasıdır. Bu, içeri üflenen yalıtımın kötü olduğu anlamına gelmez. Tavan aranızdaki küçük, erişilmesi zor alanlar için ideal bir seçenektir çünkü daha hassas kurulum sağlar.

 

  1. Yalıtım Döküntüye Neden Olabilir

Yalıtım malzemelerine dokunmanın sağlığa etkileri konusunda endişeleriniz varsa, muhtemelen şunu soruyorsunuzdur: Yalıtım kızarıklığa neden olabilir mi? Fiberglas yalıtımına maruz kalmanın sağlığa etkileri, fiberin boyutuna ve maruz kalma türüne bağlı olarak farklı olabilir. Daha büyük lifli eski yalıtım malzemeleri göz, cilt ve üst solunum yollarında tahrişe neden olabilir.

 

Fiberglas izolasyonla çalışmak, küçük kaşıntılardan ciddi döküntülere kadar cilt tahrişlerine neden olabilir. Genellikle cildinizi delen mikroskobik, iğne benzeri fiberglas iğlerden kaynaklanır. Yalıtım malzemelerini kullanırken cildinizi kızarıklıklardan korumak için tek kullanımlık koruyucu kılıflar ve eldivenler kullanın.

 

  1. Yalıtım Küflenebilir

Bu kalıp sorusuna yol açar. Nemli iklimlerde küf oluşumu her zaman kaçınılmazdır, ancak yalıtım küflenir mi? Evinize kurduğunuz türe bağlı olmakla birlikte, çok uzun süre ıslak bırakılırsa herhangi bir yalıtım küflenebilir. Yüksek nem ve sıcak tavan sıcaklıkları, küfün büyümesi için kesinlikle uygun bir ortam yaratacaktır. Selüloz gibi organik malzemelerle yapılan yalıtımlar, fiberglas gibi diğerlerinden çok daha kolay kalıplanır.

 

  1. Yalıtım Islanabilir

Bazı ev sahipleri, yalıtımlarının ıslanıp ıslanamayacağını merak ediyor. Yalıtımın güzel ve kuru kalması amaçlansa da, yalıtımınızın ıslanmasının birçok yolu vardır, bunlar arasında şunlar vardır:

 

  • Çatınızdan ve/veya sıhhi tesisat borularınızdan sızıntılar
  • Pencerelerinizden, kapılarınızdan ve dış cephe kaplamanızdaki boşluklardan hava sızması
  • Küf oluşumu (hava sızması yoluyla giren sporlar)
  • Öncelikli endişeniz, nem kaynağını belirlemek ve çatı ustanızın düzeltmesini sağlamak olmalıdır. Ancak selüloz lifi suyu emebilir, bu da havalandırmayı ve kurumayı zorlaştırır. En iyi hareket tarzı, tamamen değiştirilmesidir.

 

  1. Yalıtım ve Kanser

Asbest gibi eski izolasyonlara uzun süre maruz kalmak kansere neden olabilir. Ancak, fiberglas yalıtımınız varsa endişelenmenize gerek yok! Teneffüs edildiğinde kaşıntılı döküntü ve öksürük dışında, fiberglas izolasyon kansere neden olmaz. Fiberglas takarken koruyucu giysi ve maske takmak cildinizi ve ciğerlerinizi koruyacaktır. 

 

Isı yalıtımı, ısı enerjisinin kayıp veya istenmeyen kazanımlarını engeller ve ortam sıcaklığını dengeler. Sıcaklık, bir nesnedeki moleküler aktivitenin artmasıyla artan ve bir enerji seviyesi olarak kabul edilen skaler bir niceliktir.  En genel anlamıyla ısı yalıtımı, ısı transferini azaltan bir dirençtir. Konfor açısından tasarım yapılırken binanın konumuna veya kullanım amacına göre yaz-kış, gündüz-gece arasındaki termal farklar dikkate alınmalıdır.

 

Benzer İçerik: Nem Yalıtımı Nedir

Copyright © Bars Kimya. Tüm Web Sitesi Hakları Saklıdır.

× Size nasıl yardımcı olabiliriz?