Bars Teknik Yapı Kimyasal

Yangın Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Evinizi kışın sıcak, yazın serin tutmak söz konusu olduğunda, yalıtım şarttır. Isı transferini yavaşlatarak yalıtım, ısıtma ve soğutma faturalarınızı düşürmenin uygun maliyetli bir yoludur.

Bununla birlikte, yangın güvenliğinin önemi, ev sahiplerinin yalıtım seçerken unutmaya meyilli olduğu bir şeydir. Tahmin edebileceğiniz gibi, kabarık, yanıcı yalıtım, küçük bir yangının evinizin geri kalanına hızla yayılmasına yardımcı olabilir. Neyse ki, yangın güvenliğinden ödün vermeden evinizi daha verimli hale getirmenize yardımcı olacak birçok yangına dayanıklı yalıtım ürünü bugün mevcuttur.

Cam-Elyaf Yalıtımı

Bu yalıtım, keçeler veya rulolar halinde bükülmüş veya gevşek dolgu yalıtımı olarak kullanılan son derece ince cam elyaflardan oluşur. Fiberglas, günümüzde kullanılan en yaygın yalıtım malzemelerinden biridir çünkü uygun fiyatlı, kolay temin edilebilir ve çok yönlüdür.

Ateşe nasıl dayanır? Camdan yapıldığı için cam elyafı doğal olarak yanıcı değildir, yani ek yangın geciktirici kimyasal işleme gerek yoktur. Aslında, kaplamasız cam elyafı, ahşap çerçevelere monte edildiğinde kabul edilebilir bir yangın bloğudur. Folyo ve kraft kağıdı gibi bazı fiberglas kaplamaların yanıcı olduğunu unutmayın, ancak kaplamalı yalıtım kod onaylı bir bariyerle kurulduğu sürece ek yangın tehlikesi oluşturmaz.

Taş Yünü

Taş yünü veya cüruf yünü olarak da bilinen mineral yün, bazalt ve diyabaz dahil olmak üzere bazı doğal minerallerden oluşan yapılmış bir malzemedir. Aynı zamanda çevre dostudur çünkü mineral yün yaklaşık yüzde 75 oranında sanayi sonrası geri dönüştürülmüş içerik içerir. Vatkalar, rulolar veya gevşek dolgu yalıtımı olarak mevcuttur. Ateşe nasıl dayanır? Mineral yün, yangın güvenliği söz konusu olduğunda kullanabileceğiniz en iyi yalıtım malzemelerinden biridir. Tamamen yanmaz liflerden oluşur, bu nedenle ek yangın geciktirici kimyasallara gerek yoktur. Mineral yün 1.800 derece F’yi aşan sıcaklıklara dayanabilir ve cam elyafından farklı olarak yüksek ısıda erimez. Folyo ve kraft kağıt yüzlü mineral yün, kod onaylı bir bariyerle döşenmelidir.

Selüloz

Selüloz, kağıt ürünlerinden, özellikle gazeteden yapılır. Yüksek geri dönüştürülmüş malzeme içeriği ortalama yüzde 85’tir ve selülozu iyi bir çevre dostu seçim haline getirir. Kağıt, küçük parçalara bölünür ve özellikle keçelerin ve ruloların bir seçenek olmadığı garip şekilli bina boşluklarında gevşek dolgu yalıtımı olarak kullanılır. Ateşe nasıl dayanır? Kağıt oldukça yanıcıdır. Bunun üstesinden gelmek için, selüloz yalıtımı, hem yangına hem de böceklere karşı dayanıklılık için, bazen daha ucuz amonyum sülfatla birleştirilen toksik olmayan borat ile işlenir. Yangın güvenliği için doğru kurulum hayati önem taşır; bu noktada selüloz 1.200 derece F’ye kadar sıcaklıklara dayanabilir.

Sprey Köpük

Püskürtülmüş veya yerinde köpüklü yalıtım genellikle poliüretan, poliizosiyanürat veya başka bir köpürme ürününden yapılır. Açık duvar boşluklarından kapalı mevcut duvarlara ve bitmemiş çatı katlarına kadar her türlü yalıtım uygulaması için uygundur. Ürün, küçük, elde tutulan bir sprey kabı ile uygulanır. Ateşe nasıl dayanır? Kendi başına, bazı sprey köpük türleri yangına karşı zayıf performans gösterir ve yalnızca 700 derece F’de tutuşur. Bu nedenle, yarım inçlik alçı levha gibi onaylı bir termal bariyer, kurulumdan sonra tüm köpük malzemelerini kaplamalıdır. Düşük yoğunluklu poliüretan sprey köpüğü yangına daha dayanıklıdır ve alev almaz.

Yangından koruyucu yalıtım standardı, çoğu durumda yangının söndürülmesi için yalıtımı yeterince uzun süre yerinde tutmak için tasarlanmıştır. Alüminyum veya diğer bazı düşük erime noktalı kılıf malzemesi yerine, daha yüksek erime noktasına ve daha yüksek sıcaklık dayanımına sahip bir metal kullanılır. Genellikle paslanmaz çelik bir ceket belirtilir, çünkü yüksek sıcaklıklarda uzun bir süre boyunca faydalı mukavemetini korur. Benzer şekilde, paslanmaz çelik bantlar, üstün yüksek sıcaklık mukavemetleri nedeniyle belirtilir.Yangından korunma standardı, yalıtım malzemesinin kendisini de dikkate almalıdır.  Yangına dayanıklı yalıtım sistemi, bu nedenle, paslanmaz çelik bantlar ve mantolama ile yerinde tutulan düşük alev ve duman yayma derecesine sahip mineral elyaf yalıtımdan oluşur. Yangından koruyucu yalıtımın bir başka faydası da, tahliye cihazının boyutlandırılması üzerindeki etkisidir.

Tüm basınç içeren kaplar, kontrolsüz basınçlandırma durumunda kabın kontrolsüz bir şekilde yırtılmasını önlemek için aşırı basınç koruması ile tasarlanmalıdır. Bir yangının neden olduğu sıcaklık artışı, bir gemiye aşırı basınç uygulamak için yaygın bir senaryodur ve basınç tahliye cihazı bu akılda tutularak tasarlanmıştır. Sıcaklık artışının özellikleri, kullanılması gereken tahliye cihazının boyutunun belirlenmesinde kullanılır. Yangına dayanıklı yalıtım kullanıldığında, sıcaklık artışının özellikleri yumuşatılır ve daha küçük bir tahliye cihazı kullanılabilir. Malzemeler yanıcı değildir ve ürünün ömrü boyunca öyle kalır. Ek yangın geciktirici kimyasal işlemler gerektirmezler – aslında, kaplamasız cam elyafı ve mineral yün, ahşap çerçevelerde yangın bloğu olarak kabul edilir. Bazı fiberglas ve mineral yün kaplamaların (kraft kağıdı, folyo) yanıcı olduğunu, ancak kod onaylı bir bariyerle düzgün şekilde kurulduğunda yangın tehlikesi oluşturmadığını unutmayın. Kraft kaplama asla açıkta bırakılmamalıdır. 

 

Benzer İçerik: Teras Su Yalıtımı

Copyright © Bars Kimya. Tüm Web Sitesi Hakları Saklıdır.

× Size nasıl yardımcı olabiliriz?