Bars Teknik Yapı Kimyasal

İç Cephe Isı Yalıtım

Bir bölümden diğerine ısı akış hızı, yapı malzemesinin veya duvar, döşeme, çatı, kapı, pencere vb. yapı biriminin bunları iletme kapasitesine bağlıdır. Bu özellik, ‘U’ ile gösterilen termal geçirgenlik ile ölçülür. Isı yalıtımı‘nın temel amacı, dışarıdaki sıcaklık değişimlerinden bağımsız olarak bina içinde tercih edilen sabit bir ısı veya sıcaklık gözlemlemiştir.

 

Isı Yalıtımının Avantajları

 

Isı yalıtımı, odayı yazın serin, kışın sıcak tutar. Isı yalıtımı sayesinde kışın ısıtma, yazın ise soğutma ihtiyacı önemli ölçüde azalır. Bu, çok fazla yakıt tasarrufu ve bakım maliyeti ile sonuçlanır. Bir odanın içinde ısı yalıtım malzemesinin kullanılması, iç duvarlarda ve tavanda vb. yoğuşmanın önlenmesini sağlar. Isı yalıtım malzemelerinin kullanılması, borularda suyun donma, sıcak su sistemlerinde ise ısı kaybı riskini daha da azaltmaya sebep olabilir. Battaniye yalıtımlarına benzer yumuşak malzemelerdir ancak boyut olarak daha küçük ve genellikle 5 ila 9 cm kalınlıktadırlar. Ayrıca duvarların ve tavanların yüzeyine yayılırlar.

 

Yalıtım Levhası

 

Bunlar duvarların iç kaplamasında ve ayrıca bölme duvarlarında kullanılır. Yapısal yalıtım levhaları, önce ağaç, kamış veya diğer malzemelerden hamur haline getirilerek, daha sonra uygun yapıştırıcılar eklenerek levhalar halinde preslenerek üretilir. Farklı ebat ve kalınlıklarda mevcutturlar.

 

Yansıtıcı Levha Malzemeleri 

 

Yansıtıcı levha malzemeler yüksek yansıtma ve düşük emisyon oranına sahiptir, bu nedenle yüksek ısı direnci sunar. Güneş enerjisi çarpan yansıtıcı yüzeyler yansıtılır ve iletilebilecek ısı miktarı büyük ölçüde azalır. Yansıtıcı izolasyonlar, alçı levhalar, çelik sac yansıtıcı malzemeler, alüminyum folyolar, sac alüminyum yansıtıcı malzemeler vb.

 

Hafif Malzemeler 

 

Çimento ve beton ürünleri daha düşük yalıtım değerine sahiptir. Ancak yüksek fırın cürufu, yanmış kil agregası, gözenekli agrega vb. hafif malzemeler veya beton kullanımı ile ısıya karşı direnci arttırılabilir.

 

Mineral Yün

 

Mineral yün, cüruf veya seramik gibi doğal veya sentetik liflerden üretilen bir yalıtım malzemesidir. Erimiş bir forma ısıtıldıktan sonra, lifler eriyik eğirme olarak adlandırılan bir işlemle birlikte dokunur. Daha sonra gevşek dolgu olarak satılır veya ins olarak kullanılmak üzere keçeler veya levhalar halinde şekillendirilir. Mineral yün keçeler, eşdeğer kalınlıktaki fiberglas keçelerden biraz daha yüksek bir R-değerine sahiptir. Örneğin, 2×4 inşaat duvarı yapımı için bir mineral keçe, cam elyafı veya selüloz için 11 veya 13’e kıyasla 15’lik bir R-değerine sahiptir. Mineral yün uzun yıllardır piyasada olsa da yeniden popüler bir seçenek haline geliyor. Bunun aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç nedeni vardır:

 

Fiberglas yalıtımında olduğu gibi, yalıtımın yutulmasını, göz yaralanmasını veya malzemenin işlenmesiyle ilişkili kaşıntıyı önlemek için uygun giysiler, gözlükler, maskeler ve eldivenler giyilmelidir. Buhar geciktiriciler, cam elyafı gibi bir folyo veya kağıt geciktirici ile üretilmediği için mineral yün keçeler ve levhalarla birlikte kullanılmalıdır. Selüloz, en yaygın olarak bir üfleme malzemesi olarak kullanılan ucuz bir gevşek dolgu yalıtımıdır. Selüloz, geri dönüştürülmüş karton, kağıt ve benzeri malzemelerden üretildiği için çevre dostudur. Neredeyse hiç oksijen içermeyen, sıkıca sıkıştırılmış bir malzemedir, bu da onu yangına dayanıklılık için mükemmel bir malzeme yapar. 

 

Bitmemiş çatı katlarına ek olarak, selüloz, evin dışından açılan küçük deliklerden üflenerek mevcut yapıların duvarlarına veya tavanlarına yerleştirilebilir. Kağıt tozuna alerjisi olan kişiler için alerji endişeleri de dahil olmak üzere selülozun birkaç olası dezavantajı vardır ve kalifiye işgücü elde etmek fiberglastan daha zor olabilir. Ek olarak, malzemenin yoğun yapısı nedeniyle, 5/8 inç kalınlığındaki alçıpanlı tavan araları için çok ağır olabilir. Selüloz ayrıca zamanla sıkıştırma eğilimine sahiptir, bu da verimliliği azaltır.

 

Poliüretan Köpük

 

Püskürtme tabancasıyla uygulanan poliüretan köpük, boruların etrafını doldurmak ve küçük çatlaklara girmek için mükemmeldir. Kurulum maliyetleri fiberglas veya selülozdan daha yüksek olmasına rağmen, poliüretan köpük de en verimli yalıtım türlerinden biridir. Köpük püskürtüldükten sonra her çatlağı ve hava boşluğunu doldurmak için genişler ve daha sonra şeklini korumak için sertleşir. Ozon tabakasına zarar vermeyen çevre dostu köpürtücü ajanlar, sıvı sprey köpük yalıtımında yaygın olarak kullanılan zararlı kloroflorokarbon (CFC) ve hidrokloroflorokarbon (HCFC) aerosol iticilerin yerini almaya başlamıştır.

 

Daha Fazla Enerji Tasarruflu Ev İyileştirmeleri

 

Çift camlı pencerelerdeki camdan çok fazla ısı kaçar, bu nedenle çift veya daha iyisi üçlü cam tavsiye edilen bir enerji tasarrufu önlemidir. Çift cam, evinizden ısı transferini azaltmak için argon gibi inert bir gazla doldurulur veya cam paneller arasında bir vakum bulunur. Cam ve cam federasyonu, tüketici kodlarına kaydolmuş üyelerden oluşan bir dizin sağlar. Bütün bir evin yedek pencereleri pahalıdır. Eviniz koruma altındaki bir bina veya koruma alanı içindeyse, çift camla ilgili kısıtlamalar olabilir, bu nedenle yerel belediye planlama görevlinizle seçenekleri tartışmaya değer.

 

İkincil Cam

 

Çift cama daha ucuz ve geçici bir alternatif ikincil camdır. Bu, pencereye paralel olarak yerleştirilmiş bir cam, plastik veya hatta film bölmesidir. İkincil cam, o kadar verimli olmasa da, pencerelerin orijinal karakterini korur ve önemli ölçüde daha uygundur.

 

Eviniz kaç yaşında olursa olsun, kullanılan yapı veya malzemeler ne olursa olsun, ısı kaybını önlemek için duvarları yalıtmak mümkündür. Boşluk duvar yalıtımı, montajı hızlı ve ucuzdur ve garantilidir. Bir boşluğunuz yoksa, katı duvar yalıtımı, katı levhalar kullanılarak evinizin içine veya dış kaplama kullanılarak dışarıya takılabilir.

 

Benzer İçerik : Suya Dayanıklı Dış Cephe Malzemeleri

Copyright © Bars Kimya. Tüm Web Sitesi Hakları Saklıdır.

× Size nasıl yardımcı olabiliriz?